Őrző védők, schnauzerek, molosszerek
Közép-ázsiai juhászkutya FCI 335
Oroszország
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
kutya.hu  |  2009. május 04.

Akárcsak egy hegyi folyó hömpölygése, úgy nyűgözi le Közép-Ázsia ereje az embert. A tévhitekkel és a megfékezhetetlen vízzel ellentétben ez a fajta rendkívül nyugodt és kiegyensúlyozott. Megfelelő tartás mellett megbízható társa az embernek, századok óta.


A fajta története egyidős a nomád állattenyésztésével, sőt őseit - legalábbis elméletben - a kőkorszakig lehet nyomon követni. Közép-Ázsia legtöbb nemzetsége kezdettől fogva elsősorban állattenyésztéssel foglalkozott, így a közép-ázsiai juhászkutya szelekciója a nomád állattenyésztéssel van szoros összefüggésben. A fajtát két hatalmas erő formálta: az emberi élet szükségletei és a táj zord természete. Származási területe óriási, napjainkban Kazahsztán, Kirgisztán, Üzbegisztán, Tádzsikisztán, Türkmenisztán és Oroszország területének felel meg. Sivatagtól kezdve a száraz szubtrópusi "paradicsomi" körülményeken át, vannak itt mocsarak, hegyek, sztyeppék és agyagos síkságok. Az olykor igen mostoha körülmények ellenére is, szinte mindenütt akad annyi fű, hogy juhokat tarthassanak, így a közép-ázsiaira mindenütt szükség volt. A nyájakat őrző kutyáknak kíméletlen körülmények között kell dolgozniuk. A nappali és éjszakai hőmérséklet különbség olykor a harminc fokot is eléri, a kánikula naplemente után mínuszokba csap át. Annak ellenére, hogy a közép-ázsiai juhászkutya egyike a legősibb kutyafajtáknak, jelenlegi elnevezését csak néhány évtizeddel ezelőtt, 1938 körül nyerte el. Elterjedési területe a közép-ázsiai köztársaságok: Türkménia, Tádzsikisztán, Üzbegisztán, Kazahsztán, Kirgízia. A volt Szovjetunió határain kívül Afganisztánban, Kelet-Iránban és Észak-Pakisztánban találhatunk még közép-ázsiai juhászkutyákat. Eredeti élőhelyén, a helyi viszonyoknak illetve a kutyák rendeltetésének megfelelően különböző típusai alakultak ki a fajtának. Hagyományosan a türkmén kutyákat tekintik a legjobbaknak. Itt található a legtisztább és legegységesebb állomány. Ezek a kutyák erős testalkatúak, igen masszív csontozattal, széles nagy fejjel, szőrzetük sűrű, erős, rövid, közepes hosszúsággal. Az első fajtaleírást a harmincas évek végén fogalmazták, az ötvenes években tisztázták, majd az 1976-os verzió 17 évig volt érvényben. A jelenleg is érvényes standardet 1993-ban fogadták el.

Közép-ázsiai juhászkutyastandard (FCI 335)

Felépítési típus: durva, erőteljes csontozatú, erős izomzatú kutya. Gyakran találkozni lazaságra hajlamos egyedekkel. A vastag bőr, jól fejlett és rugalmas kötőszövettel, a nyaktájékon gyakran ráncokat képez.
Hibák: Elhízás, túlsúly.
Súlyos hibák: Gyenge felépítés, rachitis, gyenge izomzat.
FormátŰm: A formaindex (testhossz elosztva a marmagassággal, majd mindez szorozva százzal) kanoknál 100-100, szukáknál 102-108.
Hibák: Enyhe eltérés a megadott indextől.
Súlyos hibák: Nagymértékű eltérés a standard által megadott indextől.
Marmagasság: Kanok 65, szukák 60 cm felett.
Hibák: Kanoknál 60-64, szukáknál 58-60 cm közötti marmagasság.
Súlyos hibák: Kanoknál 60 cm alatti, szukáknál 58 cm alatti marmagasság.
Magatartás/karakter (wesen): Nagyon nagy mozgásigényű, de nyugodt, kiegyensúlyozott kutya. Az uralkodó reakció az aktív védekezés.
Hibák: A bátorság túlzott hiánya, félénkség.
Súlyos hibák: Túl alacsony ingerküszöb, gyávaság.
Nemi jelleg: Nagyon kifejezett. A kanok férfiasabb és erőteljesebb felépítésűek, mint a szukák. A nemek közötti különbség nagyon határozott.
Súlyos hibák: Feminin kanok. Egy heréjűség vagy rejtettheréjűség.
szőrzet: durva, egyenes szőrzet, jól fejlett aljszőrzettel. A fejen és a végtagok mellső részén a szőr rövid, testhez simuló. A szőr hosszúsága szerint két típust különböztetünk meg:

  1. Hosszúszőrű (7-8 cm) a hátvonalon és a test felső részein, különösen a fülön, a nyakon, a végtagok hátulsó felén és a farkon.
  2. Rövid- (3-5 cm) és simaszőrű.
Súlyos hibák: Nagyon rövid szőrzet és hiányzó aljszőrzet, puha, göndör vagy hullámos szőrzet.
Szín: Fehér, fekete, szürke, szalmaszínek, rókavörös, barnás sárga, csíkos, foltos vagy márványozott.
Fej: Tömeges, széles koponya erősen fejlett járomcsonttal. Lapos homlok, csak kissé hangsúlyos stop. Az orrhát kissé rövidebb, mint az agykoponya, széles a szemek között és szinte egyáltalán nem vékonyodik az orrtükör irányában. Elölről és felülről nézve a fang szögletes, miközben a profil csonka kúp formájú, vastag, a szájzugra lógó felső ajkakkal. Az orrtükör erőteljes és fekete. Barna orrtükör a világos szőrszínű kutyáknál megengedett.
Hibák: Kicsi fej, nagyon erősen kiugró járomcsont, ívelt homlok, nagyon hangsúlyos stop, kiugró szemöldökívek, rövid vagy hosszú fang. Ráncos bőr a fejen.
Súlyos hibák: Keskeny, könnyű fej, hegyes vagy ívelt fang.
Fülek: Kicsik, lelógóak, mélyen tűzöttek, háromszögletűek (kölyökkorban rövidre vágják).
Hibák: Magasan tűzött, kupirozatlan fülek.
Szemek: Sötétek, egymástól messze ülők, kerekek, egyenesen fekszenek.
Hibák: Világos vagy ferdén fekvő szemek. Lelógó szemhéjak. Fehér szaruhártya-foltok.
Fogak: Fehérek, erősek, szoros záródásúak. A metszőfogak töve egy vonalon helyezkedik el. Ollós harapás.
Hibák: A kutyakorának nem megfelelő kopás. Letört fogak, amennyiben nem változtatják meg a fogzáródást. Több mint két P1 foghiány vagy egy P1 és egy P2 foghiány. Enyhe sárgás elszíneződés.
Súlyos hibák: Kicsi, vékony fogak. Rendezetlenül elhelyezkedő metszőfogak. Minden eltérés a szabályos ollós harapástól. Egy hiányzó metszőfog vagy szemfog. erősen sérült fogzománc.
Nyak: Rövid, izmos, mélyen hordott. A hátvonallal kb. 30-40 fokos szöget alkot.
Hibák: Hosszú, nyújtott nyak, elégtelen izomzat, nagyon határozott lebernyeg.
Mellkas: Széles és mély, ívelt bordákkal. A mellkas alsó vonala a könyök magasságában vagy annál mélyebben húzódik.
Hibák: lapos vagy kissé fejletlen mellkas. Észrevehetően lelógó bőr a mellkas alatt.
Súlyos hibák: Lapos, szűk, vézna, elégtelenül fejlett mellkas.
Has: Enyhén felhúzott.
Hibák: Túlzottan (agárszerűen) vagy elégtelenül felhúzott (terjedelmes) has.
Mar: erősen kiemelkedő, különösen a kanoknál. A marmagasság 1-2 centiméterrel magasabb a farnál.
Hibák: Alacsony, a hátvonalból nem megfelelően kiemelkedő mar.
Hát: Erőteljes, egyenes, széles.
Hibák: Puha vagy enyhén ívelt hát.
Súlyos hibák: Nyerges vagy pontyhát.
Ágyék: Rövid, széles, enyhén ívelt.
Hibák: Hosszúkás, egyenes vagy túl erősen ívelt ágyék.
Súlyos hibák: Hosszú, keskeny vagy beesett ágyék.
Far: Széles, izmos, szinte vízszintes.
Hibák: Enyhén ferde far.
Súlyos hibák: Keskeny, rövid, erősen ívelt far. Nagyon magas far.
Farok: Magasan tűzött, sarlószerű, lelógó. A csánkízületig ér. Rövidre kupirozzák.
Hibák: kupirozatlan farok.
Mellső végtagok: Elölről nézve egyenesek és párhuzamosak. Hosszuk a talajtól a könyékig kissé meghaladja a marmagasság felét. A lapocka és a felkar kb. 100 fokos szöget zár be. Egyenes, erős, hosszú alkar. Rövid, széles, erőteljes, merőleges lábközép.
Hibák: Enyhe eltérés a vállízület megadott szögelésétől. Enyhén kifelé vagy befelé forduló mancsok, kissé puha lábtő.
Súlyos hibák: Túl meredek váll vagy túl szuk lapockazáródás. A végtagok csontjainak deformálódás. Puha lábtő. erősen kifelé vagy befelé forduló mancsok.
Hátulsó végtagok: párhuzamosak, a térd- és a csánkízület magasságában kissé tágak. Rövid lábszár. A lábközép erőteljes, merőleges.
Hibák: Kis eltérés a párhuzamostól, enyhén szuken álló csánkízületek. Kissé meredek szögelés.
Súlyos hibák: Kifejezett eltérés a párhuzamostól. Görbe végtagok. Túlzottan meredek szögelés.
Mancsok (mellsők és hátulsók): Erőteljesek, oválisak, zártak.
Hibák: Nyitott, hosszúkás, lapos mancsok.
Súlyos hibák: erősen nyitott, nagyon lapos mancsok.
Jármód: A nehéz, rövid ügetés és galopp a fajtára jellemző jármód. Ügetésben a végtagok egyenes vonalban mozognak, miközben a mellső végtagok némileg megközelítik a középvonalat.
Hibák: Csekély eltérés az előírtaktól.
Súlyos hibák: Meredek, gátolt mozgás.
Tenyésztésből kizáró hibák: Minden eltérés a szabályos fogzáródástól, azaz az ollós harapástól. Egy metszőfog vagy egy szemfog, egy P3 vagy P4 vagy egy M hiánya.
Megjegyzés: A kanoknak két, szemmel láthatóan normálisan fejlett herével kell rendelkeznie, melyek teljes egészében a herezacskóban helyezkednek el.
HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 

KEVERÉK KUTYUS AJÁNDÉKBA! Kedves, aranyos, ragaszkodó, 10 hónapos keverék schnauzer kan kutyus szerető gazdát keres. Szereti, ha simogatják és beszélnek hozzá, nagyon figyel! Kertes házban lakik, de bejár a lakásba is, egész télen-tavasszal lakásban lakott, szobatiszta, lakásban is tartható. Szeret sétálni, kutyákkal jól megvan, egy kan német juhásszal lakik. A macskákat is szereti. 06-30/439-4446,06-30/600-6613. rock.josefina@gmail.com

tovább a hirdetésre »

 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)