Őrző védők, schnauzerek, molosszerek
Nagy svájci pásztorkutya (FCI 58)
Svájc
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
kutya.hu  |  2009. május 04.

Mindegyik svájci pásztorkutya háromszínű, vagyis testük nagy része fekete, legtöbbször a fejen, a mellkason, a farok végén és a lábakon fehér és cser színű jegyekkel.


A kvartett legnagyobb tagja a nagy svájci pásztorkutya (németül Großer Schweizer SennenHunk). Az első írásos emlék a fajtáról Heim professzortól származik, a svájci pásztorkutyák elkötelezett támogatójától. 1908 szeptemberében, a langenthali kiállításon a burgdorfi Schertenleib vezetett fel egy nagy svájci pásztorkutyát, akiről azonban még azt hitte, egy véletlenül rövidszőrűre sikeredett berni pásztorkutya. A Bello nevű kan gazdáját Heim világosította fel, hogy önálló fajtáról van szó, és az egykori "mészároskutyák" egyik példányára talált rá Schönentannenben. A professzor nagy svájci pásztorkutyamegnevezéssel első díjat adományozott Bellónak, akit ismeretlen származása ellenére, Bello v. Schlossgut néven jegyeztek be a svájci törzskönyvbe. Schertenleib további rövidszőrű pásztorkutyákat kutatott fel. A törzskönyvbe 21 ismeretlen származású ebet jegyeztek be, de ezekből csak hét szerepel a mai kutyák családfájában. A kezdetben elég szűk tenyésztési bázis miatt rövidszőrű berni pásztorkutyákat is nagy svájciként törzskönyveztek, majd később tudatosan, a szőrzet színének és rajzolatának javítása érdekében végeztek nagy svájci-berni keresztezéseket. Az így született egyedeket mindig fajtatiszta nagy svájci pásztorkutyákkal párosították. A nagy svájci nyugodt, kiegyensúlyozott, szuverén kutya, jó őrző-védő ösztönökkel, a család megvesztegethetetlen testőre. Nagy mérete ellenére egyáltalán nem lomha, aktív, meglepően gyors mozdulatokra képes kutya. Szellemileg sem nehézkes, figyelmes és tanulékony.

Nagy svájci pásztorkutya standard (FCI 58)

Rövid történeti áttekintés: A nagy svájci pásztorkutya ősei a Közép-Európában korábban széles körben elterjedt mészároskutyák voltak. Ezeket az erős, háromszínű, vagy olykor fekete-barna, sárga kutyákat elsősorban mészárosok, marhakereskedők, kézművesek és parasztok használták és tenyésztették őrzésre, marhák hajtására vagy kocsi húzásra. Az 1908-ban, a Svájci Kinológiai Társaság (SKG) 25. évfordulója alkalmából rendezett langenthali kiállításon első alkalommal mutattak be két "rövidszőrű berni pásztorkutyát" Albert Heim professzornak. A svájci pásztorkutyák pártfogója e két példányban a kihalófélben lévő nagy pásztor- vagy mészároskutyára ismert. A két ebet az SKG külön fajtaként ismerte el és nagy svájci pásztorkutyanéven vezette be a svájci ebtörzskönyv 12. kötetébe. Bern kantonban további olyan példányokra bukkantak, melyek megfeleltek Heim leírásának, és megkezdődhetett a fajtatiszta tenyésztés. 1912-ben megalakult a Nagy Svájci Pásztorkutya klub. Hosszú éveken keresztül igen kicsi maradt a tenyészállomány, mert különösen nehéz volt megfelelő nőstényeket találni. Csak 1933-tól tudtak évente több mint 50 kutyát törzskönyvezni. 1939. február 5-én jelent meg a hivatalos FCI fajtaleírás. Elismerést és szélesebb körű elterjedést eredményezetett, hogy a második világháborúban a svájci hadsereg igénytelen és megbízható kocsi húzó kutyaként alkalmazta a fajtát. Így 1945-ben emelkedett először 100 fölé a törzskönyvezett kölykök száma, és nőtt az állomány létszáma 350-400 főre. Napjainkban a környező országokban is tenyésztik és nagyra becsülik a fajtát elsősorban mint nyugodtés kiegyensúlyozott családi kutyát.
Általános megjelenés: Háromszínű, zömök, erős csontozatú és jól izmolt kutya. Mérete és súlya ellenére kitartó és mozgékony.
Fontos arányok: A törzshossz és a marmagasság aránya 10:9.
Mellkas mélység - marmagasság 1:2
Koponyahossz - orrhát hossza 1:1
Koponyaszélesség - fangszélesség 2:1
Magatartás és karakter (wesen): Magabiztos, figyelmes, éber és rettenthetetlen hétköznapi szituációkban. Ismerős emberekkel jóindulatú és ragaszkodó, idegenekkel szemben magabiztos. Közepes temperamentumú.
Fej: A testnek megfelelően erőteljes, de nem nehéz. A kanok feje erősebb, mint a szukáké.
Agykoponya: Lapos és széles. A stopnál kezdődő homlokbarázda a koponyatetőn végződik.
Stop: Kevésbé fejlett.
Orr: Az orrtükör fekete, az orrhát egyenes, hosszanti barázda nélkül.
Fang: Erőteljes, hosszabb, mint amilyen mély, sem felülről, sem oldalról nézve nem hegyes.
Ajkak: Kevésbé kifejezettek, feszesek, színük fekete.
Harapás: Erőteljes, rendezett és teljes ollós harapás. Egy P1 vagy egy P2 hiánya megengedett. Az utolsó zápfog (M3) figyelmen kívül hagyandó.
Szemek: Mandulaformájúak, közép nagyok, sem nem mélyen ülők, sem nem kidülledők, színük a mogyoró barnától a gesztenyebarnáig terjed. Élénk, barátságos tekintet. A szemhéjak feszesek.
Fülek: Közép nagyok, háromszögletűek és meglehetősen magasan tűzöttek. nyugalmi állapotban laposan a fejhez simulnak, izgalmi állapotban előre fordulnak. Belül és kívül egyaránt jól szőrözöttek.
Nyak: Erőteljes, izmos, inkább zömök. Nincs lebernyeg.
Hát: Mérsékelten hosszú, erőteljes és egyenes.
Ágyék: Széles és erősen izmolt.
Far: Hosszú és széles, enyhe ívben csapott.
Mellkas: Erőteljes, széles, a könyökig érő. Kerek-ovális keresztmetszetű, sem nem lapos, sem nem hordószerű. Az elő mell jól fejlett, feltűnően széles.
Has: A has és a lágyék kissé felhúzott.
Farok: Meglehetősen nehéz, a csánkig érő. nyugalmi állapotban lelóg. Izgalmi állapotban és mozgás közben magasabban és enyhén felfelé ívelve hordott, de sohasem gyűrűs vagy a hát fölé hajlított.
Mellső rész: Inkább széles végtagállás, elölről nézve egyenes és párhuzamos.
Váll: A lapockák hosszúak, erőteljesek, ferdén elhelyezkedők, a testhez simulnak és jól izmoltak, a felkarral nem túl tompa szöget alkotnak.
Alkar: erős csontozatú, egyenes.
Lábközép: Szilárd, elölről nézve egyenes, oldalról nézve szinte merőlegesen.
Hátulsó rész: Hátulról nézve egyenes, nem túl szuk végtagállás. A hátulsó lábközép és a mancsok sem kifelé, sem befelé nem fordulnak. A farkaskörmöket el kell távolítani.
Comb: Meglehetősen hosszú, oldalról nézve a viszonylag hosszú lábszárral határozottan tompa szöget alkot. Széles, erőteljes és jól izmolt.
Mancsok: Erőteljesek, egyenesek, zártak, jól ívelt lábujjakkal és erős karmokkal.
Jármód: Térölelő, kiegyensúlyozott mozgás minden jármódban. A mellső végtagok szabadon előre nyúlnak, a hátulsó lábak erős tolómozgást végeznek. Ügetésben, elölről és hátulról nézve egyenes végtagvezetés.
szőrzet: Félhosszú, dús, közepesen hosszú fedőszőrzettel és sűrű, lehetőleg a sötétszürke színtől a feketéig terjedő aljszőrzettel. Rövid fedőszőrzet meglévő aljszőrzet esetén megengedett.
Szín: Az alapszín fekete barnás-vörös tűzéssel és szimmetrikus fehér jegyekkel. Barnás-vörös szín található a fekete és a fehér között a pofán, a szemek felett, a fülek belső oldalán, oldalt a szügyön, mind a négy végtagon és a farok alsó részén. Fehér jegyek találhatók a fejen és a fangon, a torkon és mellkason (egybefüggő), a mancsokon és farok hegyén. A fehér fejfolt és a szemek fölötti barnás-vörös jegyek között egy fekete sávnak kell maradnia. Fehér tarkófolt vagy nyakörv megengedett.
Marmagasság: Kanok 65-72 cm, szukák 60-68 cm.
Hibák: A felsorolt szempontoktól való minden eltérés hibának tekintendő, melynek értékelését az eltérés mértéke határozza meg.

erős eltérés a megadott testarányoktól és -méretektől
testfelépítési hiba
hiányzó másodlagos nemi jelleg
túl finom vagy túl durva csontozat
elégtelen izomzat
túl nehéz vagy túl könnyű fej
lógó ajkak
túl magasan, túl mélyen vagy túl hátul tűzött fülek
tétreharapás, előre- vagy hátraharapás
több mint egy P1 vagy 1 P2 hiány
entrópium, ektrópium
világos szemek
beesett hát
rosszul hordott farok
rossz mellső vagy hátulsó szögelés
nyitott mancsok
a fedőszőrzeten átlátszó, sárgás-barna vagy világos szürke aljszőrzet
hibás mintázat: hiányzó jegyek a fejen, túl széles fejfolt, olyan fehér jegyek a fangon, melyek szemmel láthatóan a szájzugig érnek, fehér csizmák (fehér jegyek, melyek a mellső vagy hátulsó lábközép-ízületen túl érnek), feltűnően aszimmetrikus jegyek, nem tiszta színek
Tenyésztésből kizáró hibák:
hiányzó háromszínűség
nem fekete kabát
kék szemek
rövid szőr, hiányzó aljszőrzettel
hosszú szőrzet
súlyos viselkedésbeli hibák (túlzott agresszivitás vagy félénkség)
Megjegyzés: A kanoknak két, szemmel láthatóan normálisan fejlett herével kell rendelkeznie, melyek teljes egészében a herezacskóban helyezkednek el.
HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)