Terrierek
Simaszőrű foxterrier FCI 12
Nagy-Britannia
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
kutya.hu  |  2009. május 04.

A foxterrier nevet először XIV. századi feljegyzések említik. Az egyik első képi emlék a fajtáról egy 1790-ben készült festmény, mely Colonel Thornton "Pitch" nevű kutyáját ábrázolja.


Mint a legtöbb terrier, a foxi is Nagy-Britanniából származik. Neve az angol "fox" és a latin "terra" szóból vezethető le, előbbi rókát, utóbbi földet jelent, a terrierek föld alatt, kotorékban végzett munkájára utalva.
A foxterrier igen kedvelt kutyája volt az angol vadászoknak, elsősorban falkavadászatokon használták. Ez az első hallásra meglepőnek tűnő feladatkör természetesen nem a kopók munkáját jelentette. A foxit a falka segítőjeként alkalmazták, hogy kihajtsa a rókát földalatti búvóhelyéről, hogy a falkának legyen mit egyáltalán hajtania. A róka üldözése már a kopók feladata volt, a foxi ezalatt a lovasok nyeregtáskájában utazott. Ha a zsákmány újból bemenekült egy kotorékba, ismét a foxinak kellett kikergetnie, vagy ha úgy hozta a vadászok kedve, megölnie azt. A falkavadászat mellett a fajta hétköznapi feladata a kártevő rágcsálók irtása volt az istállókban.
A vadászok számára természetesen kutyáik munkabírása és teljesítménye volt a legfontosabb, küllemileg csupán a színre ügyeltek annyiban, hogy a fehér jegyekkel rendelkező példányokat részesítették előnyben, mert ezeket nehezebb volt a vaddal összekeverni, és esetleg véletlenül lelőni. Valószínűleg a drótszőrű változat létrehozását az a cél motiválta, hogy az amúgy is szívós kis kutyák még ellenállóbbak legyenek a szúrós, tüskés aljnövényzetet és az időjárást illetően, ezért keresztezhették a simaszőrű egyedeket egy már nem létező terrier-típussal, a Wire-Haired-Terrierel. Egyes vélemények szerint a simaszőrű és drótszőrű foxterrier - bármennyire is egyforma napjainkban a két szőrváltozat - teljesen különböző ősökre vezethető vissza. A simaszőrű foxi ezek szerint inkább Cheshire és Shropshire grófság területén alakulhatott ki különböző terrier típusú kutyákból, illetve ezek beagle-vel, bullterrierrel, sőt agárral történt keresztezéseiből, míg a drótszőrű foxi eredete Wales, Derbyshire és Durham területéhez köthető. A nagyobb testű drótszőrű foxterriereket egy adott alomtól származtatják, a simaszőrű Jock és a drótszőrű Trap párosításából. Trap ismeretlen származású szuka volt ugyan, de egyértelműen drótszőrű. Nagy-Britanniában 1870-ben ismerték el önálló fajtának a foxterriert. Az 1876-ban alakult Fox Terrier Club egyike volt Anglia első önálló fajtaklubjainak. Megalakulásának évében határozta meg a fajta hivatalos standardét, melyen a kanok súlyának csökkentésétől eltekintve, hosszú évtizedekig nem kellett változtatni. Az Egyesült Államokban sem sokkal később, 1885-ben alapított amerikai fajtaklub is az angolok hivatalos fajtaleírását vette át. Nagy-Britanniában 1877-ben rendezték az első foxterrier kiállítást, melyen 220 kutya vett részt. Ekkor már egy éve külön nyilvántartást vezettek a simaszőrű foxterrierekről.

Simaszőrű foxterrier (FCI 12)

Általános megjelenés: Aktív és élénk. Kis keretek között egyesít erőt és erőteljes csontozatot. Sohasem nehézkes vagy durva. Sem nem túl magasra, sem nem túl alacsonyra állított. Mint egy jó felépítésű vadász ló, rövid háttal, álló testhelyzetben nagy talajfelületet fed le.
Karakter: Élénk, gyors mozgású, éber tekintetű, tele feszült várakozással.
Wesen: Barátságos, nyílt és rettenthetetlen.
Fej és koponya: A koponya lapos, mérsékelten keskeny, a szemek irányába elkeskenyedő. Enyhe stop. Semmiképpen sem kitöltött pofarész. A felső és az alsó állkapocs erőteljes és izmos, és a szemek alatt csak csekély mértékben csapott. Az arcorri rész e területe mintha faragott volna, és nem egyenes vonalban ékszerűen csapott. Az orr fekete.
Szemek: Sötétek, kicsik és meglehetősen mélyen ülők, olyan kerekek, amennyire csak lehetséges. Élénk és intelligens tekintet.
Fülek: Kicsik, V-formájúak, szorosan előre a pofára esnek, nem oldalt a fejre lógnak. A fül törésvonala a koponyavonal felett helyezkedik el. A fülbőr mérsékelten vastag.
Harapás/fang: Erőteljes állkapocs szabályos, rendezett ollós harapással, a felső metszőfogak sora hézag nélkül az alsó metszőfogak sorára nyúlik, és a fogak az állkapocsban függőlegesen állnak.
Nyak: Száraz és izmos, lebernyeg nélkül, arányosan hosszú, a vállak felé fokozatosan szélesedő.
Mellső rész: A lapocka hosszú és ferde, jól hátra nyúlnak, finom a vállízületnél, tiszta körvonalú a marnál. A végtagok minden oldalról nézve egyenesek, az ízületek alig vagy egyáltalán nem látszanak. A végtagok teljes egészükben erős csontozatúak.
Test: A mellkas mély, nem széles. A hát rövid, egyenes és erőteljes, lazaság nélkül. erőteljes, nagyon enyhén ívelt ágyék, a mellső bordák mérsékelten íveltek, a hátulsók jól hátra nyúlnak.
Hátulsó rész: Erőteljes, izmos és feszes, nem laza vagy gyenge. A comb hosszú és erőteljes, a csánkízület mélyen elhelyezkedő, a térdízület jól szögelt.
Mancsok: Kicsik, kerekek és kompaktak. A talppárnák kemények és strapabíróak. A lábujjak mérsékelten íveltek. Sem kifelé, sem befelé nem fordulnak.
Farok: Általában kupirozott. Meglehetősen magasan tűzött, felálló, de nem a hát fölé hajló vagy gyűrűs. Jó erősségű.
Jármód/mozgás: A mellső és hátulsó végtagok egyenesen és párhuzamosan mozognak előre. A könyök akadálytalanul mozog, párhuzamosan a test oldalával. A térdízület sem kifelé, sem befelé nem fordul. A csánkízületek nem állnak szorosan egymás mellett. A hajlékony hátulsó rész nagy tolóerőt fejt ki.
szőrzet: Egyenes, laposan a testhez simuló, sima, kemény, sűrű és dús. Sem a has, sem a comb belső része nem lehet kopasz.
Szín: Túlnyomórészt fehér; vagy egyszínű fehér, vagy fehér fekete vagy cser jegyekkel. Csíkos, vörös vagy májbarna jegyek felettébb nem kívánatosak.
Méret/súly: A kanok súlya 7,3-8,2 kg, a szukáké 6,8-7,7 kg.
Hibák: A felsorolt szempontoktól való minden eltérés hibának tekintendő, melynek értékelését az eltérés mértéke határozza meg.
Megjegyzés: A kanoknak két, szemmel láthatóan normálisan fejlett herével kell rendelkeznie, melyek teljes egészében a herezacskóban helyezkednek el.
HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)