Juhász- és pásztorkutyák
Komondor, a kutyák királya
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
Juhász László  |  2000. március 21.

Komondor, a kutyák királya

Nem barátkozó természetű. Jelleme határozott. Ok nélkül nem ugat, de ha öblös hangját hallatja, nyilvánvalóan oka van rá. Dús, bozontos szőrzete közül néha előcsillanó sötétbarna szeméből bátorság, de egyben bizalmatlanság látszik.


Hatalmas, impozáns, szinte félelmetes megjelenésű kutya. Ősi magyar fajta.
Miközben Isaszeg felé haladva a tanultakat mormolom, eszembe jut egy gyerekkori élményem. Tanyavilág a Nyírségben. Poros nyári délután. Vállamon zsák, lábamon dorko, köztük fekete klottgatya. Hová igyekeztem arra már nem emlékszem, - van ennek már vagy negyven éve - de arra igen, hogy nem jutottam messzire.
Nagy fehér kutya feküdt az út közepén. Nem szólt egy szót sem. Én megálltam. Néztük egymást. Biztos, ami biztos, megkerülöm. A nagy fehér kutya felállt. Akkor még nem mentem fejjel a falnak (enyhe képzavar), visszafordultam. Ez volt az első találkozásom a komondorral.
    

- Mire jó ez a nagy slampos állat? Kérdezem, nem kevés gonoszsággal a gazdát, isaszegi házuk udvarán.
     A Konok Kunok Komondora Kennel tulajdonosa rám nézett, vett egy mély levegőt... Jól viselte a provokációt. A következő órákban sok mindent megtudtam a komondorról, "aki" nem kutya, hanem komondor.
     

Szőr, ami nem is szőrzet. Kabát vagy suba. Nyáron hűt, télen fut. Pompás dísze a kifejlett komondornak. A természet alakító kedve természetesen nem a divatot követte. Sokkal inkább a nap az eső, a hó és a pusztai szél építette fel ezt a - kutyák között egyedi - védelmet a komondor számára. Jöhet jégeső vagy akár farkas, a komondornak ártani nem tud. Nem nyírjuk, nem vágjuk, nem trimmeljük. Hat - nyolc hónapos korától szalagosra, zsinórosra tépjük. A komondor nem vedlik. Színe, mint a nyári napon érlelt csonté. Pásztorok segítője, nyájak megvesztegethetetlen és kérlelhetetlen őrzője. Formáját, temperamentumát őrzik - gondos tenyésztői - évszázadok óta. Kemény munkája maga a szelekció. A gazdasági környezet változása, mint nagyon sok más fajtának, a komondornak is megnyirbálta életterét. De napjainkban egyre többen fedezik fel ezt a nagyszerű képességű fajtát, és ha nem is nyájak, de lovardák és nagy kiterjedésű raktárbázisok felügyeletét bízzák rájuk.
     Megtudtam: kiváló területőrző. Ember ide be nem jön, biztosított vendéglátóm. munkaideje szürkülettől napkeltéig tart. A birtok minden centijét ismeri, számon tart minden fűszálat, madarat és arra járót. Szittya, - ki tragikus körülmények között távozott az élővilágból - elhagyva megszokott figyelőposztját, napokon keresztül őrizte az udvar sarkát, mígnem kiderült, a léckerítésből hiányzik néhány deszka. Pótolták a hiányt. Szittya visszatért a terasz sarkára. És éjszakánként folytatta komótos őrjáratát. Óramű pontossággal húszpercenként.
     Atyafi, Szittya, Mese Rozi, Kedves, Róna, Kulcsár, Csupor, Betyár, élő és már eltávozott komondorok. Miért éppen komondor lett a szívük csücske? Kérdezem Bácskai Jánost és feleségét Takács Évát. Beleszerettek, megtanulták. Már amit meglehet tanulni könyvekből. Mert a komondornak titka van. Készültek rá éveken keresztül. Régi álom, Magyar fajta. Tenyésztőkhöz jártak. Kiállításokon nézelődtek. Kiállítások, bírók csapok le a témára. Egymásra nézünk, lapozzunk. Igazuk van.
     Éva asszonytól megtudtam, a komondor standardja méretre vonatkozóan csak alsó határt szab. Ők a robosztus, nagy termetű, a rászabott feladatát ellátni képes komondort kedvelik.
     Két évvel ezelőtt almot terveztek. Nemigen volt kedvükre való, régi álmukat formázó kan, aki szóba jöhetett volna. Szittya már nem élt. Inárcs közelében, egy tanyán találkoztak Betyárral, aki nem vette el lovukat és tarisznyájukat, ellenben gyönyörű almot produkált Nebánts nevű tenyész szukájukkal. "A kölykök nyolc hetesen tizennégy és fél kilót nyomtak" - mondja Éva.
     Tizennégy és fél kiló, nyolc hetesen; én meg ekkora medvét lőttem, mutatok hitetlenkedve a plafonig. Fényképek kerülnek elő és Éva valami olyasmit mond, hogy titok. Mi a titok? A szeretet, az odafigyelés. Gondosság a kan és a szuka kiválasztásánál. Egészséges, jó méretű, kiváló idegrendszerű egyedeknek legyenek utódai. elsőrangú táplálás és szeretet és szeretet és szeretet...
     Nem adjuk ám oda bárkinek a kölykeinket. Csak jó helyre, komondornak megfelelő közegbe kerülhetnek tőlünk kiskutyák. Milyen színe is van a komondornak? Na, ez után a kérdés után nem szállt repülőre a kölyök, nem került Görögországba. Számon tartjuk őket a mai napig. Szépek és jók, mondja egyszerűen, minden - egy tenyésztőtől amúgy még elviselhető - dicsekvés nélkül.
     Győztes csapaton ne változtass alapon Betyár és Nebánts (alias Nebi) újra frigyre léptek. A szerelem örök, mint Bácskaiék imádata a komondor iránt. Kezdenek megfertőzni, úgyhogy indulunk. Az udvaron a jövő reménysége Atyafi; Szittya kalandos úton visszavásárolt fia. Böszme nagy állat. Háta, mint egy borjúé. Marmagassága 78 cm. Mozgása, mint a tavaszi szél, kellemes. Megáll előttünk; - látom, engedéllyel vagytok itt - mondja a barna szempár. Jó nézni, életvidám, huncutkodó húsz hónapos ifjonc. Fogja meg - mondja János - komondor van a suba alatt.

 

A komondor eredete

     A komondor szó, mint magyar pásztorkutyafajtát jelölő leírt nyelvemlék, először 1544-ben Kákonyi Péter Astiagis király történetében fordul elő.
          "Pásztor nézi vele, gyermeket szoptatja
          Egy fias komondor és körül forogja"

     Az 1600-as évek nyelvemlékei alapján nemcsak a komondor neve, de foglalkozása is kirajzolódik. 1673-ban írja Comenius Ámos: "Komondoroc oerzic a csordát." Más a szöges örves komondorról beszél. Pethe Ferenc Természethistória és mesterségtudomány c. könyvében pedig a kutyák között egyenesen "Vezérnek" teszi meg, amely nevet megjelenésével érdemli ki.
     Igen nehéz eldönteni e szó eredetét, de az tény, hogy a komondor a magyar nyelvemlékek alapján is a legrégibb időktől a csorda, a pásztor mellett őrző-védő szolgálatot teljesített.
     A nyáj mellett őrző-védő szolgálatot teljesítő, nagy testű, gubancos szőrű pásztor ebünket az idők folyamán leírták még gubancos magyar juhászkutyának, selyemszőrű farkas ebnek, pusztai komondornak, lompos szőrű komondornak, bagolyszemű komondornak s legtöbbször csak komondornak. Bár e szó eredetét többféleképpen magyarázzák, minden kynológus egyetért abban, hogy a komondor a népvándorláskor elődeinkkel együtt került a Kárpát-medencébe. Az ősmagyarok gulyáinak, méneseinek őrzésében az oroszlánrész a komondornak jutott, mert megjelenése félelmet keltő, bátorsága példaszerű, küzdőképessége rendíthetetlen. E tulajdonságokban felveszi a versenyt bármelyik kultúrfajtával.
     Az összes magyar pásztorkutyafajták közül ez az, amelyik a legrégibb időkben is kitenyésztett formát mutatott, és amelyik az idők folyamán a legkevesebb változáson ment át, jellege, formája évezredekkel ezelőtt ugyanazt a formát mutatta, mint ma.
     Mi hozta létre a komondort, milyen körülmények között és milyen céllal? - kérdezhetjük. Kialakítója a pásztorok célszerű tenyésztőtevékenységén kívül az ázsiai és európai füves puszták klimatikus és földrajzi adottságai voltak. A védelem munkáját vakon teljesítő pásztor ebnek tűrnie kellett a kontinentális klíma szélsőségeit: a forró nyári napok sokszor 30 °C fölötti melegét ugyanúgy, mint a zord telek -30 - -40 °C-os szeles dermesztő hidegét. A klíma zordsága ellen védelmet az enyhet adó szárnyék, de legtöbbször csak a saját szőr köntöse nyújtott. A jó hőszigetelő bunda nyáron hűvöset, télen meleget tartott. Biztos, hogy a komondor hasznát vette hosszú, tömött szőrének a farkas harapás ellen is.
     A nyájak védelmét mind nappal, mind éjjel úgy kellett ellátni, hogy azokban kár ne essék. A komondor a nyáj körül helyezkedett el, s vártáján keresztül eleven lény nem közelíthette meg a nyájat. Minden mozgó idegenre szemtől szembe támadt. nyugalmi helyzetéből egy pillanat alatt ugrott az idegenre. Hatalmas fogazatának harapása halálos volt, vagy legalábbis csont törött.
     A komondor mint hűséges társ évezreden át segített a magyar pásztoroknak. Érthető, hogy a pásztor megbecsülte, s fajtatisztán tenyésztette.
     A jelenlegi és a századforduló komondorai között a legnagyobb változást a testnagyság jelentette. Ez pedig a tartásra vezethető vissza.
     Az 1910-1930-as éveket vehetjük határmezsgyének. S ezután a kynológiai tudomány, a szépérzék kezdte formálni a komondort.nyitókép: x

HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)